Bebeklerde Kulak Deldirme Kaç Yaşında Olmalı, Nelere Dikkat Edilmeli

Bebeklerde Kulak Deldirme Kaç Yaşında Olmalı, Nelere Dikkat Edilmeli
Küpe takmak birçok kültürde olduğu gibi bizim kültürümüzde de yerini alıyor. Anneler bebeklerinin kulaklarını deldirmek için heyecanla bekler ancak aynı zamanda bu durum onları tedirgin eder. Özellikle bebeklerde bu konu daha önemlidir.

Bebeğinizin kulaklarını deldirmeye karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken konular vardır. Öncelikle kulağın kıkırdak olmayan kısmını deldirmeye dikkat etmelisiniz. Kıkırdak olmayan kısımlar hem daha az acıyacak hem de enfeksiyon kapma riski daha düşük olacaktır. Peki, bebeklerde kulak deldirme yaşı kaç olmalıdır?

Bebeklerde Kaç Yaşında Kulak Deldirilmelidir?

Kulak deldirme yaşı ile ilgili bir sınırlama yoktur. Bebeğinizin kulağının ne zaman deldireceğiniz tamamen kişisel tercihinize bağlı bir konudur. Yeni doğan bebeklerde kıkırdak doku tam oluşmadığı için kulak deldirirken daha az acı hissedecektir. Ancak bebek daha yeni doğduğu için enfeksiyon kapma riski yüksektir.

Bu nedenle yeni doğmuş bebeğinizin kulağını deldirmeye karar verdiyseniz en azından ilk aşılarını tamamlamasını beklemenizi tavsiye ederiz. Bu durum enfeksiyon kapma riskini en aza indirecektir.

Bebeklerde Kulak Deldirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklerin kulaklarını deldirmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar;

  • Bebeğinizin kulağını deldirirken delen kişiye istediğinizi açık ve net olarak belirtin.
  • Kulak deldirme işlemi mutlaka hijyenik bir ortamda yapılmalıdır. Kulak deldirmek için eczane ya da hastane gibi steril ortamlar en uygunudur.
  • Kullanacağınız küpenin kalitesine dikkat edin.
  • Acıyı hafifletmek için krem veya sprey kullanıldığından emin olun.
  • İşlem sırasında bebeğinizi yalnız bırakmayın.

Kulak deldirme işlemi sonrasında da dikkat etmeniz gereken konular vardır. Bunlar;

  • Bebeğinizin kulağındaki küpeleri günde 2-3 kere çevirerek kurumasını engelleyin. Çevirme işlemini yaparken tavsiye edilen antiseptik ile bebeğin kulağını güzelce temizleyin.
  • Temizleme işlemi bitince bebeğin kulağını mutlaka nemlendirin. Bunun için nemlendirici krem kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinizin kulağındaki küpeleri değiştirmek için en az 6 hafta beklemeniz gerekir. Kullanacağınız küpenin altın ya da gümüş olmasına özen gösterin.
  • Bir hafta boyunca kulakların kızarık olması normaldir. Ancak bu kızarıklık uzun süre geçmiyor ve bebeğe rahatsızlık veriyorsa mutlaka bir doktora gitmeniz gerekir.

Kaynak: Doktor Tarif

Keşfet