Gebelikte Egzama, Sedef ve Gebelik Kolestazı

Gebelikte Egzama, Sedef ve Gebelik Kolestazı
Gebelikte egzama, sedef belirtileri nedir. Önüne geçmek için ne yapılır. Gebelik kolestazı şikayetleri nelerdir?

- Gebelikte değişen hormonlar sebebiyle bazı deri sıkıntıları ortaya çıkabilir. Egzama ve sedef oluşumu ya da mevcut olan bu rahatsızlıklarda ilerleme görülebilir.

- Egzama ve sedefin önüne geçmek için cildin nem kapasitesi olabildiğince arttırılmalı, bol su, taze meyve ve sebzeler tüketilmeli.

- Cilt rahatsızlıkların ilerlememesi ve tahrişe neden olmaması için ıslak mendil, anti bakteriyel jel ve kolonya gibi ürünlerden uzak durmak gerekir.

- Gebeliğin son haftalarında karın bölgesinin iyice büyümesi sonucu bazı döküntüler oluşabilir. Bu döküntüler özellikle ilk gebeliğini yaşayanlarda daha sık görülür ve kaşıntı şeklinde lezyonlara sebep olabilir.

- Kaşıntılar özellikle ciltte çatlama meydana gelmişse, daha can sıkıcı bir hale gelmiş olabilir. Eğer bu şikayetlere sahipseniz doktorunuz sizi rahatlatacak bazı krem ve losyonlar önerebilir. Eğer rahatsızlığınız daha ileri boyutta seyrediyorsa bebeğe zarar vermeyecek şekilde kortizon içeren ilaçlar kullanılabilir.

- Gebelikte meydana gelen her türlü şikayeti dikkate almalısınız. Örneğin vücudunuz alerjik bir reaksiyon sonucu döküntü, kırmızı lekelenmeler ve kaşıntı şeklinde tepki verebilir.

- Bu döküntü ve kaşıntılar gebeliğin ilk aylarında progesteron hormonu sonucu oluşabilir. Ancak ileri dönemlerde devam ediyorsa mutlaka kan testleri yapılmalıdır.

- Bu testlerde karaciğer enzimleri, hepatit testleri, safra ve tiroid hormonlarına bakılır. Eğer bu testlerin değerleri olması gerekenden farklıysa gerek sizin gerek bebeğinizin sağlığı açısından tedavi edilmelidir.

- Ayrıca iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk, gözlerinizde kızarma-sararma, idrarınızda koku ve renk değişimleri şikayetleriniz karaciğerin değerlerinde bir sorun olduğu anlamına gelebilir ve gebelik kolestazı olarak adlandırılır.

- Gebelik kolestazı yaşayan hamileler yakın takip gerektirirler ve NST, doppler, ultrasonografi ile sık sık kontrol edilmelilerdir.

Özellikle gebelik süreleri arasında uzun zaman dilimleri yoksa bu şikayetlerin görülme olasılığı çok daha fazladır.

Kaynak: Doktor Tarif

Keşfet