Açık Kalp Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Açık Kalp Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Kalp sağlığı insan yaşamı için çok önemlidir. Hatta kalp durduğu an insan yaşamı noktalanır. Bu denli hayati noktada önem taşıyan kalbin ameliyatı da yine çok önemli olacaktır.

Kalp sağlığı insan yaşamı için çok önemlidir. Hatta kalp durduğu an insan yaşamı noktalanır. Bu denli hayati noktada önem taşıyan kalbin ameliyatı da yine çok önemli olacaktır.

Bu ameliyatlar göğüs kemiği açılması ile yapılır. Kalp ve akciğerleri destekleyici cihaz takılır.

Uygulandığı hastalıklar ise, kalp ritim sorunları, doğumsal kalp sıkıntılarının tedavisi, kalp kapaklarının darlığı ve kalp yetmezliği gibi hastalıkların tedavisinde açık kalp ameliyatı uygulanır.

Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyatın öncesinde yani ve tetkik süreci olmalıdır. Gerekli yapılan hazırlıklardan sonra ameliyatın 1 gün öncesinden hastaneye hastanın yatışı yapılmaktadır. Gerekli dezenfeksiyon işlemlerinin ardından ameliyathaneye hasta alınır. Yaklaşık 3-4 saat civarında ameliyat süresi vardır. Ameliyat esnasında kalp ve ciğerlere takviye bir cihaz kullanılabilir. Ayrıca bunun yanı sıra kalp ve akciğerler çalışırken de ameliyat gerçekleştirilebilir.

Açık kalp ameliyatında bütün riskler için gerekli önlemler alınıp, yoğun bakım süresi en az 24 saattir.

Açık kalp ameliyatları riskli bir ameliyat türüdür. Dolayısıyla hastalar ameliyattan önce gözden geçirilmelidir. Sağlık durumları kontrol edilmelidir. Şeker hastalığı, tansiyonda dengesizlik, akciğerlerde sorun olup olmadığı gibi hususlar kontrol edilmelidir. Hastanın ayrıca solunum sisteminin kapasitesi ölçülmektedir. Ameliyat öncesindeki risk durumları kontrol edilip gereken önlemleri almak gerekir. Hastanın vücudundaki enfeksiyon durumu da yine açık kalp ameliyatından önce hastadaki değerlendirilmesi gereken durumlardandır.

Ameliyat sonrasında ise, kesilen yerin ağrıması gayet doğaldır. Hekim gerekli ağrı kesicileri uygulayıp ağrıyı dindirmeye çalışacaktır.

İyileşme Süreci Nasıl Gelişir?

Bu süreçteki en fazla tehlike unsurdu enfeksiyondur. Bu sebeple iyileşme sürecinde temizlik hassasiyeti önem kazanır. Nefes alma egzersizleri yapmak iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır. Öksürmek de yine aynı şekilde hızlandırır.

Ayrıca hastanın bol hareket etmesi ve yürümesi de hastanın iyileşmesine katkı sağlar. Beslenme sistemi ise, öncelikle sıvı gıdalarla başlayıp zamanla katıya dönüşen bir sistem olmalıdır.

Hastaların uzun vadede yapmaları gereken ise, egzersizleri düzenli bir şekilde yapmak ve stresten olabildiğince uzak durmaktır. Yine dengeli ve sağlıklı beslenmek de yaşam kalitesini artırıcı unsurlardandır.

Kaynak: Doktor Tarif

Keşfet