Doğum Nasıl Olmalı? Normal Mi? Yoksa Sezaryen Mi?

Doğum Nasıl Olmalı? Normal Mi? Yoksa Sezaryen Mi?
21. Yüzyılda/2020’li senelerde yaşamış olduğumuz bu çağda doğumun nasıl olması gerektiği ile ilgili özellikle de arama motorlarında sıklıkla çeşitli sorular sormaktadır.

Eski zamanlardaki insanlar, daha doğrusu kadınlar doğum yaparken herhangi bir tıbbi teknik ya da cihaz var mıydı? Ya da eskiden insanlar ya da kadınlar doğum yaptıklarında yanı başlarında hemen bir hekim hazırda bulunuyor muydu? İşte bütün bu soruların cevaplarını merak eden insanlar, 21. Yüzyılda/2020’li senelerde yaşamış olduğumuz bu çağda doğumun nasıl olması gerektiği ile ilgili özellikle de arama motorlarında sıklıkla çeşitli sorular sormaktadır. Bizlerde bu sorunun cevabını sizler için araştırdık. Hepinize faydalı olmasını diliyoruz. Hadi buyurun hep birlikte makalemizi okuyalım ve doğumun nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgi edinelim.

Sezaryen Ve Normal Doğum Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Doğum, herhangi bir gerekçe yok ise eğer normal bir şekilde yapılmalıdır. Halk arasında normal doğum olarak da isimlendirilen vajinal doğum kadınlara %75 ile %80 oranında çok rahat bir şekilde uygulanmaktadır. Geri kalan dönemde ise değişik sebeplerden dolayı Sezeryan doğum uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Sezeryan doğum yapılmasının sebepleri genel itibariyle anneye, bebeğe ya da plasentaya bağlı sebepler sayılmaktadır. Daha öncesinde ise sezeryan ile doğum yapmış olmak mutlaka olmazsa bile bir sezeryan endikasyonu sayılmaktadır.

Anneye ait sezeryan endikasyonları arasında genel itibarıyla kemik pelvisin çok dar olması ile doğumsal kalça çıkıklığının var olması herpes virüs ile human papilloma virüs enfeksiyonu ve bazı sistematik hastalıklar.

Normal Doğum

Hamileliğin 37 ile 42. haftaları arasında gerçekleşecek olan doğuma ya da vajinal doğuma normal doğum ismi verilebilir. Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu tanımlamaya göre doğum, kendiliğinden başlamaktadır. Doğum denilen fiil başlangıcında riski düşük olur ve doğum süresince bu şekilde devam etmektedir. Gebelik, ortalama 40 hafta sürer. Çoğul gebeliklerde doğum daha erken haftalarda da gerçekleşebilir. Tamamlanmış gebeliğin 37. ila 42. Haftaları arasında anne adayının rahminde kendiliğinden başlayan kasılmalara göre meydana gelen doğum çeşididir.

Doğum Şeklini Belirleyen Unsurlar Nelerdir?

  • Aktif kanama durumları ile anne adayının sistematik ya da gebeliğe bağlı bir şekilde meydana gelen çeşitli hastalıkların en olması
  • İri bebek şüphesi ile dar leğen kemiği mevcudiyeti
  • Bebeğin anne rahmindeki duruş değişkenliklerine bağlı bir şekilde düzenli düzensiz bir şekilde kasılmalara rağmen rahim ağzının açılmaması ile doğum eyleminin uzaması gibi sebepler doğum şeklini belirleyen unsurlar arasında yer almaktadır.

Kaynak: Doktor Tarif

Keşfet