Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?
Safra kesesi ameliyatı çok riskli bir ameliyat olmamakla birlikte önemli bir ameliyattır. Gerçekten işin uzmanı bir doktoru seçmeli ve öyle ameliyata karar vermelisiniz.

Safra kesesi ameliyatı çok riskli bir ameliyat olmamakla birlikte önemli bir ameliyattır. Gerçekten işin uzmanı bir doktoru seçmeli ve öyle ameliyata karar vermelisiniz. Bazı yiyecekler, düzensiz beslenme veya genetik sebeplerle safrada taş veya çamur oluşur. İlk önce ilaç tedavisi uygulanır yalnız işe yaramazsa ameliyata karar verilir. Bununla birlikte safra kesesinin kanallarından büyük bir taş oluşumu da ameliyatı kaçınılmaz kılar.

Safra kesesi ameliyatı iki türlü yapılmaktadır. Birincisi kapalı, ikincisi ise açıktır. Eğer tam teşhis konulduysa genelde fazla dikiş izi olamaması için kapalı ameliyat tercih edilir. Ancak taş veya kitle büyük ise doktorunuz açık ameliyatı yani biraz kesip içini göreceği şekilde ameliyat yapar. Tercih edilen görüş her zaman açık ameliyat olmuştur.

Çünkü ultrasonda dahi bazen net görülmediğinden safrada görülen taş veya çamur kanalda olabilir. Sonuç olarak hastanın safrası alınıyor ama bir süre sonra ağrısı devam ediyor. Çünkü asıl yere dokunulmamış oluyor. Safra alınmış oluyor. Yani ikinci bir ameliyatla karşı karşıya kalma olasılığınız yüksek.

Açık ve Kapalı Ameliyat Nasıl yapılır?

Açık ameliyat safra kesenizin bulunduğu yeri içi görünecek şekilde kesilerek yapılıyor. Cerrah içeriği net gördüğü için hatalı bir bölgeye dokunma ihtimali ortadan kalkmış oluyor. Kapalı ameliyat ise 2 veya 3 tane tüp çubukla içe doğru giriliyor.

Tüplerden birinde kamera oluyor diğerlerinde ise ameliyat için gerekli aletler. Kamera yardımıyla içeri bakılıp sorunlu bölge ameliyat ediliyor. Çoğunda başarı sağlansa da nadiren yanlış bölgenin alınmasına neden olabiliyor. Açık ameliyatta dikiş izi olabiliyor. Kapalıda ise sadece tüplerin girdiği noktalarda iz olabiliyor.

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi karaciğere yapışık karaciğerin altına doğru olan kısımdadır. Karaciğer açlık durumunda 1 litre safra üretir. Bu safra kesesinde birikir. Kişi yemek yediği zaman mideden on iki parmak bağırsağına geçerken safra büzülür ve içindeki safrayı on iki parmak bağırsağına akıtır. Bu sayede sindirimi kolaylaştırmış olur. Görevini yapan safra devir daimle tekrar karaciğere oradan da safra kesesine geçerek göreve devam eder. Ancak vücutta tuzun azalması kolesterolün yükselmesiyle burada bir durağanlık oluşur ve safra kesesinde çamur ve taş oluşumu başlar.

Kaynak: Doktor Tarif

Keşfet