Kulak Çınlaması Neden Olur?

Kulak Çınlaması Neden Olur?
Tinnutus yani kulak çınlaması, hastaların dışarıdan herhangi bir uyaran ve ses olmadan kulaklarının içinde duydukları sese verilen tıbbi bir ifadedir.

Tinnutus yani kulak çınlaması, hastaların dışarıdan herhangi bir uyaran ve ses olmadan kulaklarının içinde duydukları sese verilen tıbbi bir ifadedir. Halk arasında Tinnutus, kulak çınlaması olarak bilinir. Bu ses bir uğultu gibi hissedildiği gibi ince tiz bir ses olarak da duyulabilir. Toplumdaki görülme sıklığı ise her on kişiden üç kişi olarak değerlendirilmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hastaların büyük bir kısmı kulak çınlaması öncesinde ya kulak enfeksiyonu geçirmiş ya da işitme kaybı yaşamış oluyor. Duyma fonksiyonlarında azalma, konuşulanları algılamama, ya da kulak içinde hissedilen basınç kulak çınlaması nedenleri arasında gösteriliyor.

Bazı bedensel şikayetler insanlar nezdinde hastalık olarak kabul görse de bunlar hastalık değil başka bir hastalığın belirtisidir. Nasıl ki baş dönmesi tek başına hastalık değil ise kulak çınlaması da bir hastalık değil bir hastalık belirtisidir. Peki, kulak çınlaması neden olur?

Tedavisi Nasıl Yapılır

Kulak çınlamasının tedavi sürecinin başlaması için ilk olarak hangi hastalığa bağlı olarak çınlamanın olduğunu teşhis etmek gerekir. Bazı durumlarda mesela Vertigo ( baş dönmesi) gibi şikayetlerde belirtiler ortaya çıkmadan önce kulak çınlaması görülebilir. Günümüz teknolojisine rağmen kulak burun boğaz uzmanları çınlamanın asıl kaynağını bulmakta oldukça zorlanmaktadır. İşitme sistemi içerisinde tespit edilen bir tümör beraberinde çınlama belirtileri gösteriyor ise cerrahi bir müdahale ile tümör alınır. Gerekli radyoterapi, ışın ve kemoterapi ile tedavisi yapılır.

Dış kulak yolunda kir oluşumu, orta kulak iltihabı, tansiyon yüksekliği ve yüksek kolesterol kulak çınlamasına neden olan hastalıklardan bazılarıdır. Fakat bir çok kişinin neden kulağının çınladığı teşhis edilememektedir. Ancak bilinen bir gerçek var ki anı oluşan çınlamanın en önemli nedeni, çok yüksek desibel sese maruz kalmaktır.

Kulak çınlaması tedavisi için gidilmesi gereken doktor kulak burun boğaz uzmanıdır. Şayet uzman doktor gerekli gördüğü durumlarda farklı branşlara yönlendirmektedir. Doktorun daha doğru bir teşhis koyması için hangi kulakta problem olduğunu, hangi zamanlarda çınlama olduğunu, ilk defa ne zaman kulağınızın çınladığı gibi bilgileri doğru bir şekilde aktarmak gerekir.

Kaynak: Doktor Tarif

Keşfet