Evde çökelek yapılır mı? Çökeleği saklama koşulları ve çökeleğin faydaları.
Çökelek nasıl yapılır?
Markette satılan, hazır ve nasıl işlem gördüğünü bilmediğinizden içinize sinmeyen peynir çeşitlerine onlarca lira vermek istemiyorsanız; bu yazı tam da size göre.
Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı halindeki peynir türevlerinden biri olan çökelek, peynir fiyatlarının cep yaktığı şu günlerde imdadımıza yetişiyor.
Hem temiz hem de istenilen miktarda çökelek yapmak için evde bulunan birkaç malzemeden yardım alınarak, çökeleği elde etmek oldukça zahmetsiz ve kolay. Çökelek yapımı için öncelikli ihtiyacımız yalnızca yoğurt ya da ayran.
Evde çökeleğin nasıl yapılabildiğine giriş yapacak olursak, kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Yağı alınmış yoğurt ya da ayranın ocağa alınıp kaynatılması ile başlayan süreç, 1 adet limonun suyu sıkıldıktan sonra ocağın kısığa alınmasıyla kaynamaya devam eder. Altı kısık olarak kaynamaya devam eden yoğurt ya da ayran kesilmeye başlar. Ortaya çıkan küçük, pütürlü ve topak topak parçalar; bize çökeleğin olduğunu gösterir.
İşlemi tamamlanan çökelek parçalarını, suyundan ayırmak için ince bir tülbent ya da kevgir gerekmektedir. Bu araçlar yardımıyla suyundan arındırılan çökelek; biraz tuzsuz ve yağsız olma özellikleri ile tüketilmeye hazır olacaklardır.
Suyun süzülmesiyle içindeki asitten arındırılan, hafif ve pek kokusu kalmayan çökelek; hem sofralarınıza hem hamur işlerinize ortak olacaktır.
Ev çökeleğini saklama koşulları nelerdir?
Çökeleğin saklama koşulları bulunulan bölgeye göre değişiklik gösterir. Örneğin sıcaklığın sene boyunca yüksek olduğu Adana, Antalya, Mersin gibi illerimizde; herhangi bir bozulmaya mahal vermemek adına, zeytinyağında bekletme ya da küplere koyma işlemleri yapılır.
Doğudaki illerimizde ise hayvan derisinin içine koyularak, deriyi dikme yöntemi kullanılır.
Buzdolabının dondurucu kısmına atılması ile uzun süre dayanması öngörülen tarzda, çökeleğin suyunu bırakılabileceği durumlar olduğu için pek tavsiye edilmez.
Çökelek faydalı mıdır?
Çökeleğin içinde bulunan kalsiyum, çeşitli vitaminler ve fosfor bakımından zengin olması dolayısıyla; özellikle çocukların tüketmesi tavsiye edilen besin kaynağıdır.
Yağdan arındırılmış içeriği sayesinde, kolesterol için bir tehdit değildir.
Düzenli beslenme ile bağışıklık sisteminin dengede kalmasına ve güçlenmesine katkıları vardır.