Ayak Tabanı Siğilleri Nasıl Tedavi Edilir
Ayaklara uygulanan baskı da siğillerin içe doğru büyümesine ve kalın, sert bir deri tabakası oluşturmasına neden olabilir. HPV, ayak tabanlarındaki küçük kesikler, çatlaklar veya diğer zayıf noktalardan girebilir.
Ayaklardaki birçok siğil ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz ve tedavi gerektirmez. Siğilleri kendi başınıza çıkaramıyorsanız, doktorunuzdan onları çıkarmasını isteyebilirsiniz. Herkesin bağışıklık sistemi HPV'ye farklı tepki verir. HPV ile temas halinde olan herkeste siğil olmaz. Aynı aileden insanlar bile virüse farklı tepkiler veriyor. Bacak siğillerine neden olan HPV türü çok bulaşıcı değildir.
Bu nedenle insandan insana bulaşma kolay değildir. Ancak sıcak ve nemli bir ortamı tercih ederim. Bu nedenle, havuzda ve soyunma odasında çıplak ayakla yürürken bu virüse bulaşabilirsiniz. Siğiller parmaklarda, ellerde, ayak tabanlarında ve genital organlarda görülebilir. Siğiller vücuda giren virüslerden kaynaklanır. Vücudunuz virüse maruz kaldıktan sonra siğillerin gelişmesi 2 ila 6 ay sürebilir.
Siğillerin Yayılmasını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?
- Siğilin olduğu bölgenin vücudun diğer bölgelerine temas etmemesine dikkat edin.
- Siğilin başkalarına bulaşma olasılığına karşı dikkatli olun.
- Giysi, yastık kılıfı, havlu ve ayakkabı gibi kişisel eşyaları paylaşmayın.
- Evde çorap veya terlik, spor salonunda ayakkabı giyin.
Tedavi Süreci Nasıl İşlemektedir?
Siğil tedavisi bir ila iki yıl kadar sürebilir. Siğil tedavisinde en önemli rol yine bağışıklık sistemine düşüyor. Siğil tedavisi için doktorunuzun önerdiği ilacı düzenli kullanmanız çok önemlidir. Siğil tedavisi kişinin bağışıklık sistemine göre değişiklik gösterebilir. Siğiller artık bağışıklığı güçlü kişilerde görülmez, bağışıklığı düşük kişilerde hızla gelişir.
Doktorların önerdiği ve evde tedavi edilebilen salisilik asit ilacı olarak da yapılabileceği gibi, doktorlar tarafından kriyoterapi veya yaygın olarak siğil yakma ameliyatı olarak bilinen lazer yöntemleri de uygulanabilmektedir. Siğil tedavi edildikten sonra bölge tamamen iyileşebilir. Ancak insan bağışıklık sistemine bağlı olarak ilerleyen bazı dönemlerde zaman zaman tekrarlar. Bu nedenle bir takım önlemler alınarak ilerlemeden uzman doktora başvurmakta fayda vardır.