Bel Fıtığı Rahatsızlığı Nedir? Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri

Bel Fıtığı Rahatsızlığı Nedir? Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri
Birçok kişinin hayatında engellere yol açan bel fıtığı çok ciddi bir rahatsızlıktır. Omurgalar arasındaki disklerin kayması ya da yırtılması sonucu meydana gelir.

Birçok kişinin hayatında engellere yol açan bel fıtığı çok ciddi bir rahatsızlıktır. Omurgalar arasındaki disklerin kayması ya da yırtılması sonucu meydana gelir. Bu kayma ve yırtılmalar ağır kaldırma, zorlama, düşme ve buna benzer olaylar ile meydana gelmektedir. Kişinin hareket fonksiyonlarını olumsuz şekilde etkileyerek, yaşam kalitenizin düşmesine sebep olan bu hastalık, tedavi edilmediği sürece ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.

Hastalığın birden çok tedavi yöntemi bulunmaktadır ve her tedavi yöntemi farklı farklı uygulanabilmektedir. Bu tedavilerin çoğu hastaların ağrı ve sızılarını ne kadar azaltırken, bazı tedaviler etki etmemekte bazıları ise bel fıtığı rahatsızlığını tamamen ortadan kaldırabilmektedir. Komple iyileşen hastaların bazılarında zamanla bel fıtığı hastalığı yenileyebilmektedir. Bu sebepten dolayı tedavi sonrasında da çok dikkatli bir şekilde hareket edilmelidir.

Bel Fıtığı Neden Olur?

Bel fıtığı hastalığının oluşumunda birden çok sebep bulunmaktadır. Bu sebepler duruş bozukluklarından tutun da günlük yaşamdaki hareketlerinizin bir kısmından oluşabilmektedir. Bel fıtığı sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Fazla kilolar ve hareketsiz bir yaşam
  • Sigara kullanımı( sıvı kaybına sebep olması nedeni ile)
  • Ani şekilde yapılan hareketler
  • Şoför olarak çalışan kişilerin meslekleri
  • Masa başı herhangi bir işte çalışan kişiler
  • Hamilelik durumu

Bu kişilerde bel fıtığı görülmesi çok yüksek ihtimaldir. Fazla kilosu olan ve hareketsiz bir yaşama sahip olan insanların vücutları fazla kiloyu ve hareketsizliği kaldıramayabilir. Sigara kullanan kişilerde sıvı kaybı oluştuğu için bu durumda bel fıtığı riski çok daha yüksektir. Günlük yaşamda ani şekilde yapılan hareketlerde kaslarda ve omuriliklerde hasara sebebiyet verdiğinden dolayı bel fıtığı riski artmaktadır. Şoför olarak ve masa başında çalışan kişilerde, duruş bozukluklarına bağlı olarak bel fıtığı meydana gelmektedir. Aynı şekilde hamile olan kişilerde de hareket kısıtlanması ve duruş bozukluklarına bağlı olarak sık sık bel fıtığı rahatsızlığı görülebilmektedir.

Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığı rahatsızlığı tedavisi için birçok yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler gerek medikal yollarla gerekse fizik tedavi şeklinde uygulanmaktadır. Bazı kişiler, bioenerji yöntemleri deneyerek bel fıtığından kurtulduğunu söylemektedir. Bunlara ek olarak;

  • İstirahat
  • Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar
  • Korse tedavisi
  • Belden yapılan fıtık iğnesi
  • Kuru iğne tedavisi
  • Akupunktur gibi yöntemlerle de bel fıtığı tedavisi yapılmaktadır. Hastaya en uygun olan tedavi yöntemi için mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek uzman bir hekime danışılması gerekmektedir.

Kaynak: Doktor Tarif

Keşfet