Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) nedir?
Bakteriler bir veya iki böbreğe bulaşabilir ve yayılabilir. Doktorlar böbrek enfeksiyonuna piyelonefrit diyorlar. Çoğu insan evde tedavi edilebilir. Ancak idrar yolu veya mesane problemleriniz varsa hastaneye yatırılmanız gerekebilir. Aşırı rahatsızlık duyuyorsanız, böbrek taşınız varsa, hamileyseniz veya 60 yaşın üzerindeyseniz bunun için hastaneye gitmelisiniz.
Herkes böbrek enfeksiyonu kapabilir, ancak buna neden olabilecek bazı risk faktörleri vardır.
• Sık cinsel ilişkiye girmek
• Doğumu kontrol altına almak için spermisit kullanmak
• Yumurtalık kistleri
• Şeker hastası olmak vb.
Belirtiler nelerdir?
Böbrek enfeksiyonu olan çoğu insan kendini çok kötü hisseder. Semptomlar genellikle birkaç saat içinde ortaya çıkar. Yüksek ateş, titreme, sırt ağrısı, böbrek ağrısı, mide bulantısı, kusma veya ishal gibi olabilir. Ayrıca sık idrara çıkma dürtüsüne de sahip olabilirsiniz. Bu acı verici olabilir. İdrarınız koyu veya farklı bir renkte olabilir.
Güçlü bir kokuya sahip olabilir. Enfeksiyon ilerledikçe başka belirtileriniz olabilir. Sırt veya bel ağrısı, yüksek ateş, kafa karışıklığı ve uyuşukluk veya iştah kaybınız olabilir. Bununla birlikte, böbrek enfeksiyonu olan bazı kişilerde semptomlar az olabilir veya hiç olmayabilir. Böbrek enfeksiyonunun semptomları, pelvik inflamatuar hastalık, apandisit ve böbrek taşları gibi diğer hastalıkların semptomları ile aynı olabilir. Enfeksiyonu teşhis etmek için hem idrar tahlili hem de kan testine ihtiyacınız olacak. Bazı durumlarda röntgen, ultrason veya tarama gerekebilir.