Burun Kanaması Nasıl Geçer? Burun Kanaması Tedavisi
Burun kanaması sıklıkla görülen bir vaka olmasına rağmen çok az ciddi tıbbi problemlere sebep olur. Burun kanaması esnasında bir ya da her iki burun deliğinden kan akabilir. Ağır ya da hafif olarak yaşanabilir. Birkaç saniye ile 10 dakika veya daha fazla sürebilir. Peki, burun kanaması nedir? Burun kanaması sebepleri ve tedavi uygulamaları hakkında merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz...
Yaşı 2 ile 10 arasında olan çocuklar yaşlı bireyler, hamile kadınlar, düzenli bir şekilde kan inceltici İlaç kullananlar ve hemofili gibi kan pıhtılaşma bozukluğu bulunan bireylerde sıklıkla görülen burun kanaması asıl adı epistaksis olarak bilinir. Burun kanaması sebepleri ve tedavisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri ve çok daha fazlası bu makalede sizler için derledik.
Genel itibariyle burun kanaması olarak bilinen ve tıptaki adı epistaksis toplum içerisinde sıklıkla karşılaşılan ve hemen herkesin ömrü boyunca birkaç kez yaşayabileceği bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman basit müdahaleleri uygulanmak suretiyle durdurulabilen bu kanama, bazen de durdurulamaz ise acil müdahale gerektirecek derecede önem arz etmektedir.
Ön Burun Kanamaları Nedir?
En sık görülen burun kanaması biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Arka Burun Kanamaları Nedir?
Yaşlı bireylerde daha çok görülen bu kanama biçimi, burnun arka bölümünde geniz bölgesine yakın olan bölümlerde meydana gelir ve durdurulması oldukça zordur. Genel itibariyle hastane şartlarında müdahale edilmesi gerekecektir. Bu kanamalarda ön burunda kullanılan tamponlar işe yaramayabiliyor.
Burun Kanaması Tedavisi
Burun kanaması geçiren bir kişinin öncelikli olarak sakin olması gerekir. Panik ve heyecan tansiyonu yükselten sebeplerin başında gelmektedir ve kanamanın şiddetini artıracaktır. Baş hafif bir şekilde öne doğru eğilir. Kanın yutularak mideye gitmesi kesinlikle engellenmelidir. Kanama miktarı anlaşılamadığı için böyle bir durum aslında bulantı ve kusma gibi durumlara da sebep olabiliyor. Burnun yumuşak olan kısmını tamamen kavrayacak şekilde başparmak ve işaret parmakları ile en az 5 dakika kadar sıkarak kapatmak gerekir. Dik oturulmalı ya da yatmak gerekiyorsa kesinlikle baş yüksekte kalacak şekilde yatılmalıdır.
Kaynak: Doktor Tarif