Şeker Hastalığı Nedir? Şeker hastalığı belirtileri ve nedenleri nelerdir?
Farklı türevleri bulunmakta olan tıbbı ismi ile diyabet hastalığı, halk arasında bilinen ismi ile şeker hastalığı dünya üzerinde ve ülkemizde en çok rastlanan hastalıklar içerisinde yer almaktadır. Diyabet Federasyonu’nun sağlamış oldukları istatistiklere göre her 11 yetişkinden birisi diyabet hastalığına sahip olmakla beraber her 6 saniyede diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle 1 birey hayatını kaybetmektedir.
Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Yorgunluk ve halsizlik hissi, istemsiz ve hızlı kilo kaybı, bulanık görme, ayaklarda karıncalanma ve uyuşma şeklinde rahatsızlık hissi, yaraların ise normal süreden daha geç iyileşmesi, ciltte oluşan kaşıntı ve kuruluk son olarak ise ağız içerisinde aseton kokusuna benzer bir koku oluşması.
Şeker Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Şeker hastalığı nedenleri üzerine birçok araştırma yapılmış ve bunun neticesinde ise diyabet hastalığında çevresel ve genetik nedenlerin birlikte rol aldığı sonucuna varılmıştır. Temelde ise Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak bulunan iki türlü şeker hastalığında ise neden olan etmenlerde bu türlere göre farklılık gösteriyorlar.
Yüksek oranda genetik faktörde rol oynayan diyabet Tip 1 diyabettir. Bu diyabet türü kan şekerinin düzenlenmesinde insülin hormonu üretimi yapan pankreas organına zarar veren virüsler vücudun savunma sistemindeki çalışmasında oluşan aksaklıklar da hastalığa neden olan etmenler arasında yer almaktadır. Bir diğer şeker hastalığını daha çok görülen türü ise Tip 2 diyabet hastalığıdır bu diyabet hastalığının nedenleri ise şunlardır; Aşırı kilo tıpta ismi obezite olarak bilinmektedir. Ebevynlerden birinde şeker hastalığı olması, ileri yaşlar, hareketsiz olan bir yaşam tarzı, stres, gebelik sırasında oluşan gestasyonel diyabet ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirmektir