6 Aylık Bebeklerde Ek gıdaya Geçiş

Bebeğinizin ilk 6 ay boyunca neden ek gıda almaması ve hangi gıdalardan uzak durulması gerektiğini, 6 aylıkken hangi gıdalar ile nasıl bir beslenme şekline başlanması gerektiğini öğreneceksiniz.

Bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri gerekir.

6. aydan sonra anne sütü ile beraber ek besinlere uygun bir şekilde başlanması gerekir.

Bebeklere ilk 6 ay ek besin neden vermemeliyiz?

Cevabı çok açık bir soru, bebeklerin sindirim sistemi daha tam olarak gelişmediği için hem ek besinleri sindirim açısından hem de alerji riski olabileceği için ek besin vermeden önce dikkatli hareket etmelisiniz. Çoğu ebeveyn ek besin konusunda sabırsızdır ve gereken adımları doğru uygulamaz. Ek besine geçmeden önce bebekteki hareketleri inceleyip ona göre de hareket edebilirsiniz.

Örnek verecek olursak; bebeğinizin fiziksel gelişimi doğumdakinden en az iki kat artmışsa, baş kısmını dik tutabiliyorsa, yemek yeme sırasında kaşık uzatıldığında ağzını açıyorsa, sürekli bir şeyleri ağzına atıyorsa ‘’oyuncak’’ gibi, bebeğiniz fiziksel olarak ek besine hazır hale gelmiş demektir.

Hangi gıdalardan uzak durulmalı?

1.Bal

2.Tuz ve tuz içeren gıdalar

3.Kabuklu deniz ürünleri

4.Şeker

5.Bitki çayları

6.Sakatatlar

Boğulma Riski Olan Gıdalar

1.Kuruyemişler

2.Çiğ ve sert gıdalar

3.Patlamış mısır

4.Sakız

5.Sert ve bütün halde yenilen meyveler

6.Jelibon

7.Çeri domates

Ek gıdaya nasıl başlamalıyız?

Ek gıdaya başlarken sabırlı olmalısınız ve bu süreci keyifli bir hâle getirmelisiniz. Bebeğinizin bu dönemde gaz şikayetleri olma olasılığı yüksek olduğu için gaz yapacak gıdalardan da uzak durmalısınız. Sadece sıvı gıda kullanmamalıyız, çünkü; bebeğiniz ilerleyen zamanlarda katı gıdalara geçmede zorluk çekebilir. Hazmı zorlaştıracağı için sadece katı gıdalar da verilmemelidir. Bebeğinize daha ağırlıklı olarak püre hale getirilmiş gıdalar vermeye özen gösterin, çünkü hem hazmı kolay hem de diğer katı gıdalara geçerken bir zorluk yaşanmaz.

Hangi gıdalar ile başlamalıyız?

! Katı gıdaların haşlanmış olması gerekir.

1.Kefir

2.Havuç

3.Bal kabağı

4.Tatlı patates

5.Elma

6.Armut

7.Tahıllar (muhallebi kıvamında)

8.Şeftali

Anne ve Çocuk Haberleri