Tabi bunu yaparken de dikkat etmemiz gereken konular var. Unutmamalıyız ki beslemek için aldığımız her hayvanın sorumluluğu bizdedir. Bakımlarına son derece önem vermeliyiz. Gerekli temizliklerini yapmalıyız. Yani heves ile aldığımız bir balığa gerekli ortamı sağlamalı, yemlemesini düzenli bir şekilde yapmalıyız.
Diyelim ki sıfırdan yeni bir akvaryum kuracağız. Bunun için güzel ve geniş bir akvaryum kurmalıyız. Şunu unutmayınız ki kesinlikle küçük fanuslarda balık beslenmez. Akvaryumun havasını ve oksijenini sağlamak için ya iç filtre yada dış filtre kullanmalıyız. Kışın soğuk havalarda su sıcaklığını sağlamak için ise ısıtıcı kullanılmalı. Örneğin bir lepiste balığı besliyorsak onun için yeterli sıcaklık 24 ila 28 derece arası idealdir. Beslediğimiz balıkların bir biri ile uyumlu aynı akvaryumda bakılabilecek türler olmalı.
Akvaryumun tabanına serilecek kumlarda balığın türüne göre seçilmeli. Kesinlikle boyalı renkli kumlar ve taşlar kullanılmamalı. Çünkü zamanla bu kum ve taşlar salınım yapar ve balıklarınız ölür. Balıkların günlük yemlemeleri kesinlikle aksatılmamalı ve her gün verilmelidir. Sularını da haftada bir 4/1 bir ölçüde olacak şekilde değiştirmeliyiz. Asla sularını komple değiştirmeyiniz. Bu balıkları için iyi olmaz, ölmelerine sebep olur. Çünkü suda oluşan faydalı bakteriler ve oturmuş su kültürünü bozarsınız.
Şunu bilmeliyiz ki ! Beslediğimiz hayvanların birer canı var. Hiçbir şekilde onları ihmal etmemeliyiz. Himayemize aldığımız gibi onlara bakmalı ve ilgilenmeliyiz. Tıpkı birer evlat gibi..