Normalde içe dönük olması gereken çukur dışa doğru kıvrılır. Göbek fıtığı, bazı kişilerde hamileliğin sonlarında kaybolabilir. Gebeliğin sonlandırılmasına rağmen fıtık devam ederse tedavi gerekir.
Göbek fıtığına ne sebep olur?
Göbek fıtığı doğuştan gelen bir şeydir. Göbek fıtığının çıktığı
nokta, anne ile bebek arasındaki kan akışını sağlayan göbek kordonunun, bebek daha anne karnındayken bebeğin karın duvarına girdiği yerdir. Doğumdan birkaç gün sonra, bebeklerde göbek düşmesi olarak bilinen göbek bağı
düşer. Çocuklarda göbek fıtığı o bölgenin tam olarak kapatılmaması sonucu, yetişkinlerde ise tıkanıklık sonrası yetişkinlikte tekrar açılması sonucu göbek fıtığı oluşur.
Göbek fıtığı nasıl tedavi olur?
Göbek fıtıkları hem açık hem de kapalı ameliyat edilebilir. Açık yöntemde standart yamalar tercih edilirken, kapalı yöntemde kompozit yamalar kullanılır. Çok küçük olan göbek fıtıklarında kapalı yöntemi tercih etmenin avantajı azdır ancak büyük göbek fıtıklarında bu yöntem hasta için daha rahat ve kolay olabilir.
Küçük göbek fıtıkları lokal anestezi ile giderilebilir. Genellikle ameliyat günü hasta taburcu edilebilir. Hastalar kısa sürede normal hayatlarına ve işlerine dönerler.
Tedavi edilmezse göbek fıtığı riskleri nelerdir?
Göbek fıtıkları büyürse, fıtık boğulma riskinde artış olabilir. Diğer fıtıklarla karşılaştırıldığında, göbek fıtıklarının boğulma riski yüksektir. Bu nedenle göbek fıtıklarının küçük de olsa onarılması iyidir. Daha önce el ile esnetilerek veya itilerek kaybolan fıtık artık bir zaman sonra girmez. Acil bir durum olan fıtık boğulması bölgede ağrı ve kızarıklığa neden olur. Acil bir durumda doğru tıbbi bakımı bulmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız, göbek fıtığını en kısa sürede tedavi ettirin.
Çocuk doktorları ve çocuk cerrahları bebeklerde göbek fıtıklarıyla ilgilenir. Çocuklarda göbek fıtığı acil ameliyat gerektirmez. Birçoğu çocuk 2 yaşına gelmeden kendiliğinden geçer.