Öksürük Nedir?
İnsan vücudu yabancı maddelerin akciğere ulaşmasını engellemek maksadıyla öksürük refleksini devreye alarak bu maddeleri uzaklaştırır. Yani akciğerlerden havayı hızlı bir şekilde atmaya çalışır. Gün içerisinde alerji, toz, duman gibi insanı rahatsız edici kokular alt ve üst solunum yollarına girdiğinde beyne mesaj gönderen sinirler uyarılır. Bunun sonucunda merkezi sinir sistemi bu ajanları uzaklaştırmak için emir verir. O yüzden kaslar kasılarak akciğerdeki havayı ani şekilde dışarı atar.
Fakat bazı zamanlarda ise bu öksürük can sıkıcı bir hal almaya başlayabilir. Günlük hayatımızda çok fazla şekilde bizleri rahatsız eden bu öksürük uzun süre devam ettiği zaman bazı hastalıkların belirtileri de olabilir. Özellikle virüslere bağlı enfeksiyon hastalıklarının arttığı dönemde öksürükler bizlere mesaj verebilir.
Öksürük Çeşitleri
Öksürüğün üç çeşidi bulunmaktadır.
1. Akut Öksürük
3 haftadan kısa sürek öksürük türüdür. En çok soğuk algınlıklarında ortaya çıkmaktadır.
2. Subakut Öksürük
Bu öksürük türü de genellikle 3-8 hafta arası devam etmektedir. Bu tanım akut ve kronik öksürük arasında görülen öksürükler için kullanılır.
3. Kronik Öksürük
8 haftadan uzun süren öksürük türüdür. Reflü, astım, tüberküloz ve solunum yolu gibi enfeksiyon hastalıklarında görülmektedir.
Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Genellikle öksürüğü devam eden kişiler için tedavi yöntemleri doktorlar tarafından belirlense de bazı basit hamlelerle öksürüğün şiddetini ve tahriş edici unsurları azaltmak mümkündür.
Öncelikle düzenli spor yapmak ve egzersizlerle bağışıklık sistemi arttırılabilir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına maruz kalmamak için C ve D vitamini alınabilir. Günlük hayatta bol sıvı tüketmek ve gıcık yapacak şeyleri yemekten kaçınmak da yine olumlu yönde etki gösterebilir.
Özellikle alerjik öksürük şikayetleri olanlar için polen seviyesi yüksek olan yerlerde bulunmaması tavsiye edilir. Diğer bir unsur ise sigaradır. Sigara öksürüğün ortaya çıkmasında ana etkendir. Sigara içmeyi bıraktıktan sonra bazı hastaların öksürük şikayetlerinin ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.
Bunun yanı sıra ılık süte bir miktar bal koymak boğazları yumuşatabilir. Ayrıca balın içerisine eklenen kekik, zencefil, nane ve bazı bitkisel ürünlerde öksürüğe karşı iyi gelmektedir.
Kaynak: Doktor Tarif