Avrupalı bilim adamlarınca ‘’gençlik besini’’ olarak nitelendirilen üzüm çekirdeği, çeşitli fotokimyasal maddeler yönünden oldukça zengindir. Üzüm çekirdeğinin faydaları, sağlık açısından taşıdığı değer ve üzüm çekirdeği nasıl kullanılır bu yazımız içerisinde yer almaktadır.
Üzüm Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Kozmetikten gıdaya birçok ana sektörde kullanılan üzüm çekirdeğinin faydaları ve sağlık açısından taşıdığı değer, ilk olarak 1947’de Fransız tıp profesörü olan Jack Masquelier tarafından keşfedilmiş. Zaten Fransa’da üzüm çekirdeği ‘’ilk damar koruyucu’’ olarak, 50 yıldır ülkenin doktorları tarafından reçete edilmektedir. Peki, çeşitli çalışmalara göre üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir?
Alterlerin bütünlüğünü korumaya alan üzüm çekirdeği dolaşımı rahatlatır. Araştırmalar, çekirdeğin içerisindeki OPC’nin damarları sağlamlaştırdığını göstermektedir. Ayrıca günlük 150 mg OPC alınması, yanma, karıncalanma, ağrı ve atardamarların şişme derecesini azaltmada etkili olduğu bilinmektedir.
Klinik araştırmalarında ise üzüm çekirdeğinin retina hasarlarının, toplardamar yetersizliğinin ve bazı cilt rahatsızlıklarının tedavisinde olumlu sonuçlar sağladığını göstermektedir. Çekirdeğin ekstresi üzerinde yapılan çalışmalarda da kan basıncını azaltmada büyük etki yaptığı tespit edilmiştir. Özellikle İtalya ve Fransa’daki hekimler tarafından kalbe ve beyne giden kan akımının düzenlenmesinde ve damar sertliğinde üzüm çekirdeği özü öneriliyor.
Üzüm çekirdeğinin faydaları arasında; felç ve kalp krizi yönünden risk taşıyan kan pıhtılaşmasına karşı etkili olması da yer alıyor. Ameliyat veya yaralanma sonrası görülen şişkinliğinde, azaltılmasında ve saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlarda da üzüm çekirdeğinin faydaları olduğu görülmektedir.
Üzüm Çekirdeği Nasıl Kullanılır?
Taze olarak tüketilebilen üzüm çekirdeği farklı metotlarla da kullanılabiliyor. Bunlardan ilki üzüm çekirdeği tozudur. Yoğurt ya da balla 1 tatlı kaşığı üzüm çekirdeği tozu karıştırılarak tüketilebilir. Üzüm çekirdeği nasıl kullanılır konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli etken ise üzüm çekirdeği tozunun havayla temas etmemesidir. Çünkü hava ile temas etmesi, tozun sterilize özelliğini yok edebilir.
Toz olarak tüketimi dışında üzüm çekirdeği ekstrası satın alınabilir. Bu çekirdeğin özü sıvı, tablet ve kapsül olarak piyasada satılmaktadır. Ancak yüzde 95 OPC içeren ya da yüzde 40 ile yüzde 80 proantosiyonidinler içeren ürünler tercih edilmelidir. Üzüm çekirdeğinin sağlığa olumlu etki edebilmesi için düzenli olarak tüketilmesi önerilir.
Kaynak: Doktor Tarif